Noul ministru al Justiției vrea să închidă „Editura Jilava”: „Este un pic greu de explicat cum poți să scrii trei, patru, cinci cărți într-un an”

Noul ministru al Justiției vrea să închidă Editura Jilava: Este un pic greu de explicat cum poți să scrii trei, patru, cinci cărți într-un an
Publicat: 24/11/2015, 23:35

„Predecesorul meu a promis acest lucru și există un proiect care se află în faza de avizare. Sigur, ca principiu, cred că trebuie făcut ceva în această materie astfel încât să ajungem la o situație normală. Dacă, să spunem, cuiva din mediul academic îi trebuie mult mai mult de un an ca să scrie o carte, oricât timp liber ai avea, cred că este un pic greu de explicat cum poți să scrii trei, patru, cinci cărți într-un an. Deci, înțeleg să preiau inițiativa de la predecesorul meu și să o susțin”, a declarat ministrul Justiției, Raluca Prună, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ministrul Justiției a menționat că nu poate preciza când vor apărea modificările legislative și sub ce formă.

„Nu mă pot pronunța nici cu privire la forma pe care o va îmbrăca această modificare. Pot să vă confirm că ea există și că este într- o fază avansată”, a adăugat Raluca Prună.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), întrunit în 16 septembrie, a hotărât sesizarea Ministerul Justiției cu propunerea de a include în Regulamentul de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate aspectele reținute de Direcția legislație, documentare și contencios și observațiile formulate de Comisia nr. 1 din CSM.

Modificările vizează publicarea de lucrări științifice de persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate în vederea reducerii acesteia.

Astfel, CSM propune verificarea cunoștințelor de tehnoredactare ale persoanei private de libertate, pentru situația în care aceasta urmează să-și tehnoredacteze personal lucrarea, redactarea unei declarații a persoanei private de libertate în sensul că este autorul lucrării cu caracter științific și a unei declarații referitoare la faptul că editorul este persoană juridică română sau străină, dar cu practică în publicarea de lucrări științifice, legal constituită, având prevăzut în obiectul de activitate editarea de lucrări științifice.

De asemenea, plenul CSM a hotărât sesizarea Inspecției Judiciare pentru efectuarea unui control tematic cu privire la modul de aplicare a dispozițiilor art. 96 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 254/2013 de către judecătorii de supraveghere a privării de libertate și instanțele de judecată, eventualele probleme întâmpinate, precum și pentru identificarea măsurilor care se impun a fi adoptate.

Dispozițiile citate se referă la faptul că, în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare, invenție sau inovație.

În plus, CSM a decis efectuarea unui studiu de drept comparat de către Direcția afaceri europene, relații internaționale și programe în ceea ce privește existența în legislațiile altor state a posibilității de liberare condiționată în cazul elaborării de lucrări științifice publicate.

Președintele CSM, Marius Tudose, declara, pe 1 iulie, că ar trebui modificată legea în ceea ce privește reducerea pedepselor prin scrierea de cărți în penitenciar și făcute verificări privind autenticitatea și caracterul științific ale acelor opere.

La rândul său, fostul ministru al Justiției Robert Cazanciuc a spus că munca în penitenciar este evaluată în momentul de față pe baza unor norme aflate în vigoare încă din 2006.

Întrebat dacă ministerul ia poziție și inițiază un proiect în acest sens, Cazanciuc a declarat există „în momentul de față la minister o intervenție normativă pentru a face lucrurile mai clare în materie științifică, în materie de lucrări cu caracter științific, redactate, elaborate în penitenciare”.

„Acum suntem pe cale de a identifica cea mai bună formulă, dacă este nevoie de o formulă la nivel legislativ, de lege, dacă se impune o modificare a legii executării pedepselor sau dacă se poate face prin alte norme subsecvente”, a mai spus Cazanciuc.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal